November 17, 2009

Trifle Bujang Senang


Assalamualaikum semua.. atas request cik adik manis tinggi lampai yang sudah berbulan agaknya, hari ni jat nak share dengan kawan-kawan, resipi trifle bujang senang buatan malaysia yang jat dapat dari a friend of mine.. Okay, mula-mula sekali jat nak tepek gambar trifle omputih dulu.




Trifle kat atas ini namanya berry-trifle. nampak cantik and yummy! bahan utama dia kira biscuits and strawberries. Itu versi omputih. Okay, sekarang jat nak tepek gambar trifle bujang senang buatan malaysia pulak..





Tapi sorry, ni pandangan atas siling.. hehee.. lupa nak ambil gambar sisi.. kalau yang ini, bahan asas dia swiss roll and fruit cocktail. tapi kena ada jugak custard, gula, susu cair.. etc.

Bahan-bahan :

1 gulung swiss roll
1 tin fruit cocktail
1 kotak agar-agar jelly (recommended : nona)
4 sudu besar custard
1 sudu teh esen vanilla ... etc (recommended: ikut swiss roll)
100 gm gula halus
250 ml air
250 ml susu cair

Cara-cara :

1. potong swiss roll sesedap rasa dan susun jadi layer bawah. put aside.

recommended : guna bekas kaca supaya senang sikit nak ejas.. =)

2. kacau custard dengan air + gula. jangan bagi custard berketul.

3. agak-agak dah ok, masak atas dapur. masukkan susu cair + esen. make sure kacau custard jangan sampai berketul. kacau semua sampai pekat.

recommended : tuang sikit air dari fruit cocktail sesedap rasa. kena pandai-pandai bajet. tapi kalau nak tuang air fruit cocktail, make sure tak bubuh semua 100gm gula halus tadi. kena pandai-pandai bajet supaya tak terlalu manis. tapi kalau tak bubuh air dari fruit cocktail pun tak apa. stick to 100gm gula halus macam biasa.. =)

4. dah pekat, sebati semua, tuang atas swiss roll. tabur fruit cocktail sesedap rasa orang bujang.

5. masak agar-agar. dah masak, tuang atas swiss roll untuk layer atas.

6. bila dah hilang panas sikit, simpan dalam peti ais.

7. bila dah agak-agak sesuai untuk dimakan, potong, baca bismillah, baca doa.. ngap! dengan sopan santun ye.. =)

Okay, settle dah resepi trifle bujang senang buatan malaysia.. kalau kawan-kawan kreatif, tukar fruit cokctail kepada buah-buahan faveret yang lain.. strawberry boleh, peach boleh, kiwi boleh.. kalau nak rasa malaysia, mungkin boleh try kek pisang vs pisang.. =)

selamat mencuba!


pssstt.. fiqah, sorry lambat dik. nanti dah buat cheesecake, kurier la gi kajang.. ki3

7 comments:

  1. mau donk... bisa dikirim lewat email ga makanannya :D

    ReplyDelete
  2. ek ele, cam kenal jerk alas meja n bekas kace tur...kemere sape ek? len kali amek gamba 4 sisi macam dlm mate form 4 ke form 5 ntah...lupo lak den... (",)

    ReplyDelete
  3. haha kambing la. diana kunun..
    wakaka name xjadi before reg name bayi.
    haha lawak2.
    math2 toksah sebut ea, alergic.

    *wink2*

    ReplyDelete
  4. custard saya berketul.xleh guna...cm mana?

    ReplyDelete
  5. - adah, custard berketul masa mana tu? masa kacau atas api atau before letak atas api?

    sebelum letak atas api, kacau dulu custard + air sikit dlm bekas lain. lepas dah cair betul baru letak atas api + bahan lain n kacau lagi. kena selalu kacau sebab custard senang berketul.

    ReplyDelete
  6. ohh..bile leh ltk agar2..
    jika kustard nye belum mengeras..
    letak saje ke?

    ReplyDelete
  7. agar2 boleh diletakkan bila-bila masa sahaja lepas dah setel tabur fruit cocktail atas custard.

    cumanya kena berhati-hati jangan terus tuang gedebuk gitu, tuang dgn sopan santun perlahan-lahan agar custard tak berlubang sebab agar2 lepas masak kan panas lagi.

    untuk tips, mungkin boleh diacukan sudu masa nak tuang agar2 supaya agar2 tak terus terjunam dalam custard.


    ** herher pemilihan perkataan apetah saya pakai nak explain ni. harap2 membantu dan harap2 difahami. syukran kerana bertanya.

    ReplyDelete